Apie

“Kartu prieš

vienišumą vyresniame amžiuje”




Vienišumas vyresniame amžiujeyra gerai žinomas socialinis reiškinys, kuriam vis dar skiriama per mažai dėmesio. Tačiau dabartinė pandemija aiškiai rodo, kad turime skirti daugiau dėmesio šiai problemai. Šioje situacijoje vyresnio amžiaus žmonės tampa vis labiau izoliuoti: globos įstaigose esantys asmenys yra izoliuoti, kad būtų apsaugoti, kiti mažai bendrauja su draugais ir šeima arba gyvena visiškai vieni. Vyresnio amžiaus žmones prižiūrintiems asmenims dažnai tenka susidurti su daugybe saugos priemonių ir kasdienio gyvenimo iššūkių. Tai pasakytina ir apie šeimos narius slaugančius asmenis.

Nuo 2020 m. spalio mėn. tarptautinis konsorciumas “Digi-Ageing” rengia išsamią koncepciją, kuria sprendžiami šie iššūkiai ir kuriamos tinkamos priemonės kovai su “vienišumo vyresniame amžiuje” reiškiniu. Vienas iš pagrindinių tikslų – didinti skaitmeninių priemonių naudojimo vyresnio amžiaus žmonių priežiūros sektoriuje kompetencijas ir sukurti stiprų tinklą, kuris kurtų bendrus sprendimus.



Ką mes kuriame

  • Mokslinių tyrimų ataskaitos apie vienišumą vyresniame amžiuje
  • Tinklo, specialiai kovojančio su šiuo reiškiniu, sukūrimas
  • Skaitmeninė diagnostikos priemonė, kad būtų galima laiku atpažinti “vienišumą vyresniame amžiuje”.
  • Skaitmeninės intervencinės priemonės, skirtos vyresnio amžiaus žmonių priežiūros srities švietimo paslaugų teikėjams, slaugytojams, besirūpinantiems šeimos nariams ir suinteresuotiems vyresnio amžiaus žmonėms.
  • Skaitmeninio senėjimo mokymų programa priežiūros sektoriui (Žiūrėti: Rezultatai)


Kaip pasiekiame globėjus

Vykdant projektą “Digi-Ageing” rengiami dėstytojai, kurie vėliau ves mokymus su kitais suinteresuotais vyresnio amžiaus žmonių priežiūros srities specialistais. Šie specialistai vėliau įgyvendins “Digi-Ageing” metodą savo įstaigose ir įdarbins kitus suinteresuotus asmenis. (Eiti į kontaktus) (Žiūrėti: Kontaktai)



Kaip galite palaikyti mūsų idėją?

Atlikę tyrimus, galėjome nustatyti tris pagrindines problemas, kurios yra svarbiausios siekiant užkirsti kelią vienišumui. Šiomis aplinkybėmis reikalinga visuomenės parama:

  • Siekiame pasiekti vienišus asmenis: puoselėjame asmeninius slaugytojų ir vyresnio amžiaus žmonių santykius, taip pat rengiame socialinės žiniasklaidos kampaniją, skirtą informuotumui šia tema didinti, kad šeimos, draugai ir kaimynai galėtų atlikti dėmesingų rėmėjų vaidmenį. 
  • Suprasti asmens vienišumo prigimtį: bus sukurta diagnostikos priemonė, kad suprastume ir įvertintume vienišumo poveikį vėlesniame amžiuje bei atliktume vertinimą ir suplanuotume tolesnes prevencijos strategijas.
  • Pagalba vienišiems žmonėms užmegzti socialinius ryšius ir gauti atitinkamas paslaugas: Čia mes tiesiogiai padedame vyresnio amžiaus žmonėms, kurie naudojasi skaitmenine prevencijos priemone, ir sudarome žinių bazę globėjams apie sėkmingas kovos strategijas.


Kas mes esame

“Digi-Ageing” konsorciumą sudaro septynios patyrusios institucijos, kurios jau sėkmingai įgyvendino daugybę projektų vyresnio amžiaus žmonių priežiūros srityje. (Žiūrėti: Partneriai)

HAFELEKAR, Austrija-koordinatorius http://www.hafelekar.at
UMIT Tyrol, Austrija https://www.umit-tirol.at
University of Cyprus, Kipras http://www.cs.ucy.ac.cy
Materia Group, Agecare, Kipras https://www.materia.com.cy
Consulenza Direzionale PZ, Italija https://www.linkedin.com/in/paolozaramella
Asociación Caminos, Ispanija https://www.asoccaminos.org
Mykolo Romerio Universitetas, Lietuva https://www.mruni.eu



Susipažinkime! Sekite mus…

Pradžia: 01-10-2020 – Pabaiga: 31-07-2023
Projekto nuoroda
: 2020-1-AT01-KA202-078084