Preventive Activities

Join an associations for elderly person picture
Join an associations for elderly person
Category Description
1.1. Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου

Το Ίδρυμα προωθεί την υγιή γήρανση με την πιο ευρεία αντίληψη και αναγνωρίζει την ηλικιακή ωριμότητα ως μια φυσική εξέλιξη της ζωής και επικεντρώνεται στην σημαντικότητα της εμπειρίας και της προσδοκίας για μια καλύτερη και ουσιαστική ποιότητα ζωής, με την προώθηση και ανάπτυξη πολιτικών και καλών πρακτικών, για να γίνουν ή να παραμείνουν ικανοί οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας και οι άνθρωποι με Άνοια/Αλτσχάϊμερ και άλλες συναφείς νόσους, να επιλέγουν και να ελέγχουν τη ζωή τους, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Τα Τακτικά Μέλη μπορούν να συμμετέχουν στις καθημερινές δραστηριότητες του Οργανισμού όπως αυτές περιγράφονται στη σελίδα "Κέντρο Μνήμης και Δημιουργικής Έκφρασης". Επιπρόσθετα, θα μπορούν να λαμβάνουν συμβουλευτικές υπηρεσίες από την ομάδα εθελοντών επαγγελματιών (π.χ. ψυχολόγος, εργοθεραπευτής κλπ) με σημαντικά μειωμένες χρεώσεις.

1.2. Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με τη Νόσο Άλτσχαϊμερ

Ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με τη Νόσο Alzheimer Κύπρου είναι ένας εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος από την ίδρυσή του, στη Λάρνακα το 1996, έχει να παρουσιάσει μια δεκατετράχρονη εθελοντική προσφορά στην κυπριακή κοινωνία. Εκ τότε έχει επεκταθεί και λειτουργεί με εθελοντικές ομάδες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου. Εκπρόσωποι αυτών των εθελοντικών ομάδων απαρτίζουν τα μέλη του Παγκύπριου Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Σύνδεσμος στηρίζεται στο έργο του από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της Κύπρου (το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων), το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, όπως επίσης και από άλλα οργανωμένα σύνολα. Είναι εγκεκριμένο μέλος Διεθνών Οργανισμών (Alzheimer Disease International, Alzheimer Europe) και συμμετέχει σε Διεθνή Συνέδρια και δίκτυα.

1.3. Σύνδεσμος Ιθάκη

Ιδρύθηκε στην Λεμεσό με την στήριξη του Ομίλου Εταιρειών ΚΑΝΙΚΑ ο Σύνδεσμος Ιθάκη, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, του οποίου ο σκοπός είναι η επιμόρφωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας αλλά και η προσφορά στην βελτίωση των υπαρχόντων μέσων και τρόπων αντιμετώπισης και ανακούφισης των ασθενών.

Join an associations for elderly person picture
Leisure activities
Category Description
2.1. Κέντρο Ενηλίκων Στροβόλου

Παρέχεται η δυνατότητα σε άτομα τρίτης ηλικίας να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά τις ώρες τους, συμμετέχοντας σε μια σειρά δραστηριοτήτων, με στόχο την αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους, την κοινωνικοποίηση τους και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία.

2.2. Κέντρο ημερίσιας φροντίδας Ελεούσα του Κύκκου

Η Ελεούσα του Κύκκου είναι έργο της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου. Ο εμπνευστής του έργου είναι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κκ Νικηφόρος και σκοπό έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με σοβαρή νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπτυξιακές διαταραχές.

2.3. Στέγη Ευγηρίας "Αρχάγγελος Μιχαήλ" και Κέντρο Αποκατάστασης Άνοιας

Η Στέγη Ευγηρίας Καϊμακλίου Αρχάγγελος Μιχαήλ λειτουργεί με επιτυχία καθημερινά το μοναδικό Κέντρο Ημέρας για Ασθενείς με Αλτσχάιμερ σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εφαρμόζει πολιτικές και δράσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων περίθαλψης και υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από την επάρατη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το Κέντρο λειτουργεί από τη 1η Οκτωβρίου 2007 με απώτερο σκοπό την οργάνωση και εφαρμογή ομαδικών και ατομικών θεραπευτικών προγραμμάτων για τα άτομα με διαγνωσμένη την νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας, που βρίσκονται στα αρχικά ή μεσαία ή πιο προχωρημένα στάδια της νόσου. Η Μονάδα ημερήσιας φιλοξενίας ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο Καϊμακλί λειτουργεί σε ένα σύγχρονο οικείο και υγιές περιβάλλον και σε συνδυασμό με της τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό δύναται να καλύψει ένα μεγάλο φάσμα των ιδιαίτερων αναγκών των ασθενών προσφέροντας τους κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο Κέντρο τα ακόλουθα: ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ-ΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΔΥΝΑΜΩΣΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

2.4. ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Απασχόληση και Ψυχαγωγία Ηλικιωμένων» λειτούργησε το Νοέμβριο του 2007. Στόχος του η Δημιουργική Απασχόληση, η Ψυχαγωγία και η Κοινωνικοποίηση των Ατόμων της Τρίτης Ηλικίας που διαμένουν στην κοινότητα της Λακατάμιας. Το πρόγραμμα ηλικιωμένων προσφέρει δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία και δεν έχει καμία σχέση με οίκο ευγηρίας ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο. Οι ηλικιωμένοι μεταφέρονται στο Πολυδύναμο με λεωφορεία του Δήμου το πρωί και επιστρέφουν σπίτι τους το μεσημέρι.

2.5. Πολυδύναμο κέντρο «Η ΣΟΛΕΑ»

Το Πολυδύναμο Κέντρο «Η Σολέα» άρχισε τη λειτουργία του την 1η Μάιου 2001 και στόχος του είναι η προσφορά υπηρεσιών σε ηλικιωμένους, σε ανάπηρους, σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας ακόμη και σε βρέφη. Η διοικούσα επιτροπή του Πολυδύναμου Κέντρο «Η Σολέα» απαρτίζεται από 10 άτομα εθελοντές της περιοχής οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή. Ο Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Μόρφου.

Join an associations for elderly person picture
Physical activities
Category Description
3.1. Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου

Η Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου εργάζεται και λειτουργεί για την υπεράσπιση και εκπροσώπηση των συμφερόντων των Πρεσβυτέρων Πολιτών της Κύπρου, στοχεύοντας πάντοτε στην άνετη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους καθώς και στην επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Εργάζεται επίσης αξιοποιώντας τις εμπειρίες των Πρεσβυτέρων πολιτών για το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας και της πολιτείας. Η Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου λειτουργεί ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών (ESU) που είναι συνδεδεμένη με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και περιλαμβάνει οργανώσεις από όλη την Ευρώπη.

3.2. Παττίχειο Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλικων

Φιλανθρωπικός μη κερδισκοπικός οργανισμός στο οποιον λειτουργούν δυο προγραμματα Κεντρο Ενηλικων και κατ΄οικον φροντιδας.

Join an associations for elderly person picture
Voluntary work
Category Description
4.1. Δίκτυο «Νοιάζομαι & Δρω»

Το Δίκτυο «Νοιάζομαι & Δρω», δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται βασιζόμενο στην προσφορά των εθελοντών.

4.2. Nicosia Dog Shelter-Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας

Εγγεγραμμένος, μη κερδοσκοπικός σύλλογος για την ευημερία των σκύλων στην Κύπρο. Όλοι οι εθελοντές είναι ευπρόσδεκτοι.

4.3. Friends of the Earth Cyprus -Φίλοι της Γης

Οι Friends of the Earth Cyprus είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός, περιβαλλοντικός οργανισμός, με έδρα τη Λεμεσό. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 1980 και έκτοτε έχει κάνει εκστρατεία για μια σειρά τοπικών, εθνικών και διεθνών περιβαλλοντικών ζητημάτων. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και η εκστρατεία για λύσεις σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα προωθώντας βιώσιμες πολιτικές.

4.4. Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός στηρίζει την ύπαρξη και λειτουργία του στη βοήθεια περισσότερων από 4000 αφοσιωμένων ανθρώπων, που διαθέτουν εθελοντικά το χρόνο και την προσπάθειά τους, για την προσφορά ανθρωπιστικών και άλλων υπηρεσιών και τη συλλογή χρημάτων, για την επιτέλεση τού έργου και της αποστολής του. Οι εθελοντές εργάζονται αφιλοκερδώς σε όλες τις πόλεις και επαρχίες της Κύπρου, ανταποκρινόμενοι σε επείγουσες καταστάσεις, βοηθώντας ευάλωτους ανθρώπους, προσφέροντας πρώτες βοήθειες, ανακούφιση, συμπαράσταση και στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη. Με την εγγραφή σας ως εθελοντής, θα μπορέσετε κι εσείς να βοηθήσετε και να γίνετε μέλος της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής οργάνωσης του κόσμου.

Join an associations for elderly person picture
Adult education classes
Category Description
5.1. ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Ο γενικός σκοπός των Επιμορφωτικών Κέντρων είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ατόμου και η κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πρόοδος των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα. Οι σκοποί των Επιμορφωτικών Κέντρων συμβαδίζουν με την αναπτυξιακή πολιτική του κράτους και τους ευρύτερους στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για παροχή ευκαιριών «Δια Βίου Μάθησης» σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την καταπολέμηση των μορφωτικών ανισοτήτων για την αποτελεσματικότερη ένταξη και δράση τους στην Ενωμένη Ευρώπη. Τα Επιμορφωτικά Κέντρα άρχισαν τη λειτουργία τους το 1960, με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίως στην ύπαιθρο. Το 1974 επεκτάθηκαν και στις πόλεις και σήμερα καλύπτουν κάθε γωνιά των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου, προσφέροντας ευκαιρίες επιμόρφωσης σε χιλιάδες άτομα 15 ετών και άνω. Προσφέρουν 70 περίπου διαφορετικά θέματα κάθε χρόνο και έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ένα αξιόλογο πρόγραμμα επιμόρφωσης ενηλίκων γι’ αυτό και μεγάλος αριθμός, πέραν των 20.000 ετησίως, συμμετέχει μαζικά σε αυτό. Παράλληλα, τα Επιμορφωτικά Κέντρα οργανώνουν κάθε χρόνο, δωρεάν, σε Ιδρύματα, Στέγες Ενηλίκων, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.ά., ειδικές ομάδες στις οποίες φοιτούν αναλφάβητοι/ες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ανάπηροι/ες, εγκλωβισμένοι/ες, κατάδικοι, ψυχικά ασθενείς και άτομα Τρίτης Ηλικίας. Επίσης, προσφέρουν δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας σε παιδιά επαναπατρισθέντων Κυπρίων και παλιννοστούντων και σε Τουρκοκύπριους/ες, καθώς και δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της Τουρκικής γλώσσας σε Ελληνοκύπριους/ες.

5.2. Βιωματικά Εργαστήρια στον ΑΣΚΑ

Μέσα στην ομορφιά του Ασκά έχετε την ευκαιρία να βιώσετε μια υπέροχη εμπειρία μέσα από 4 ξεχωριστά εργαστήρια, Υφαντική-Κεραμική-Ζωγραφική-Σμιλί.

Join an associations for elderly person picture
Local Transportation options
Category Description
6.1. Intercity buses

Πληροφορίες για τα δρομολόγια των λεωφορίων από τη μια πόλη της Κύπρου στην άλλη.

6.2. Cyprus by bus

Δημιούργησε το δρομολόγιο σου από μια τοποθεσία της Κύπρου σε άλλη μέσω λεωφορείου

6.3. Cyprus Public Transport

Πληροφορίες για τα δρομολόγια των λεωφορίων μέσα στην κάθε πόλη της Κύπρου

6.4. Private Transportation for older adults

Προσφέρουμε υπηρεσίες μεταφοράς κατόπιν συνεννόησης σε ολόκληρη την Κύπρο. Τα οχήματά μας υποστηρίζουν μεταφορά με ή χωρίς τροχοκάθισμα και τη μεταφορά ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Οι οδηγοί μας είναι εκπαιδευμένοι νοσηλευτές και φροντιστές, ικανοί να βοηθήσουν ή/και συνοδεύσουν τον πελάτη σε ιατρικές συναντήσεις ή άλλες εξορμήσεις, κάτι που διαφοροποιεί την υπηρεσία μας από άλλες υπηρεσίες μεταφοράς (ταξί).

Join an associations for elderly person picture
Others
Category Description
7.1. Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο 7.1. Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία υλοποιούνται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Απευθύνονται σε σχολεία, σε οικογένειες με παιδιά και σε ενήλικες και πραγματοποιούνται σε ώρες σχολικού ωραρίου και σε προκαθορισμένα Σαββατοκύριακα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα περιλαμβάνουν ένα ενδιαφέρον φάσμα από ποικίλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αξιοποίησης: - των Εκθεσιακών ενοτήτων και Συλλογών του Μουσείου. - των Περιοδικών Εκθέσεων οι οποίες φιλοξενούνται σε αυτό. - θεμάτων που έχουν σχέση με τα ήθη και τα έθιμα, με την παράδοση και την τέχνη της πρωτεύουσας και της Κύπρου γενικότερα. Στόχος, η γνωριμία παιδιών και ενήλικων συμμετεχόντων με την ιστορία, τον άυλο και υλικό πολιτισμό του τόπου μας όπως αυτός παρουσιάζεται μέσα από ξεχωριστά και πολύτιμα εκθέματα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρουν δυνατότητα διαδραστικής επιμόρφωσης και ενεργούς συμμετοχής στο μουσειακό χώρο αλλά και εκτός αυτού. Δίδουν τη προοπτική της εξερεύνησης, και προσωπικής ανακάλυψης και παρακινούν μικρούς και μεγάλους σε συνεργασία, παρατήρηση και γόνιμη δημιουργία. Για κάθε πληροφορία σχετική με τα Εκπαιδευτικά μας Προγράμματα καθώς και για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο τηλέφωνο 22661475 (εσωτ.106) και στη διεύθυνση education@leventismuseum.org.cy. Στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο πραγματοποιούνται επίσης ειδικά, θεματικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο πλαίσιο της μακράς συνεργασίας του με το Μουσείο.